Eerste zicht op rentedaling(en) ECB
Na een lange periode van minimale en almaar dalende rentes zijn de centrale banken in 2022 begonnen met een serie renteverhogingen om de enorme inflatie te drukken. De Amerikaanse Federal Reserve (“Fed”) nam in maart 2022 de eerste stap. In juli 2022 volgde de ECB met een verhoging van haar belangrijkste beleidsrentes – voor het eerst sinds 11 jaar. De ECB deposit rate (de rente op de depositofaciliteit, die banken kunnen gebruiken om deposito’s bij de ECB te plaatsen) steeg in 14 maanden van minus 50 basispunten naar het huidige recordniveau van 400 basispunten.
Er zijn een aantal indicatoren die erop wijzen dat er niet méér renteverhogingen op komst zijn, maar dat de rentes nu juist weer zullen dalen:
- Na een serie van verhogingen besloot de ECB eind oktober de rente (voorlopig) stabiel te laten. De Fed gaf op 1 november ook aan de rente (voorlopig) niet verder te verhogen.
- De inflatie is in de eurozone intussen flink gedaald. De inflatie op jaarbasis bedroeg in september nog 4,3 procent, maar daalde al tot 2,9 procent in oktober. Hiermee komt het doel van 2,0 procent inflatie dichtbij.
- Het verleden laat zien dat toenemende werkloosheid het eenvoudiger maakt om de inflatie te beperken. De werkloosheid is momenteel nog erg laag maar stijgt wel weer licht, met name in de US.
Laatstgenoemde twee indicatoren zijn belangrijke drivers voor de langere rentes in de markt. De langere rentes worden niet vastgesteld door de centrale banken, maar zijn het resultaat van vraag en aanbod in de kapitaalmarkt. We zien nu de rente op de 10-jarige staatsobligaties in de grote Europese landen en in Amerika weer iets dalen na een lange periode van stijgende rentes. Dit laat zien dat de markt verwacht dat ook de korte rentes weer zullen dalen.
Hoe dit werkt? We kunnen dit afleiden uit de termijnkoersen voor de korte rente (forward rates). Er zijn bijvoorbeeld forwards die weergeven wat de marktverwachting is voor de 1-jaars rente over 1 jaar, over 2 jaar, over 3 jaar, enzovoorts. Uit het feit dat we nu de lange rente zien dalen kunnen we 1-op-1 afleiden dat de markt verwacht dat de korte rente op termijn ook gaat dalen.
Financieel persbureau Bloomberg heeft een analyse gemaakt van deze forward rentes. Hun conclusie is dat er in maart 2024 voor het eerst een rentedaling verwacht kan worden en dat de rente vervolgens geleidelijk aan verder teruggebracht zal worden. De marktverwachting is dat over een jaar de deposito rente rond de 300 basispunten zal bedragen.
We moeten hierbij vanzelfsprekend aantekenen dat marktverwachtingen dagelijks veranderen en dat dit een momentopname is. We kunnen echter wel concluderen dat het duidelijke verschil tussen de korte en de langere rentes aangeeft dat er op dit moment in ieder geval een brede consensus is dat de rente gaat dalen.
Wat betekent dit voor onze klanten?
De eerder genoemde dalende rentecurve heeft mogelijk impact op uw financieringskosten. Dit kan zijn; 1) op de langere termijn, namelijk als de lagere rente-termijnkoersen in 2024 bewerkstelligd worden; of 2) op de kortere termijn, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een renteswap of een lening met vaste rente. In dat geval zult u merken dat de rente voor langere looptijden lager is dan de korte (euribor) rente.
Heeft u vragen over hoe de besproken rente-ontwikkelingen van invloed kunnen zijn op uw bedrijf? Neem dan contact op met onze experts op dit gebied: Derek Venneman en Alwin de Haas.